Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدجعفر یاحقی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در مشهد به مناسبت روز پایان یافتن نگارش شاهنامه فردوسی گفت: فردوسی تعالیم اسلامی را که در ان زمان رنگ عربی داشتند برای فهم مردم مسلمان ایران که با زبان و فرهنگ ایرانی اشنا هستند، تلطیف کرد.

عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پاسخ به این شبهه که حکمت فردوسی برگرفته از آیین زردشتی بوده است، اظهار کرد: البته فردوسی ایین زردشتی را می‌شناخته و به ان احترام می‌گذاشته است اما تعالیمی که در شاهنامه وجود دارد تعالیم ترکیبی از آموزه های اسلامی و دینی و انچه به عنوان فرهنگ از ایران باستان داشتیم، هستند و او ایران اسلامی را در تعالیم خودش تحقق بخشیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بدون تردید فردوسی یک مسلمان راستین و آگاه به مسایل اسلامی و قران و حدیث و سیره ائمه معصومین(ع) است؛ البته او آگاه به آیین های قبل اسلام هم هست.

یاحقی در خصوص صحت و سقم اعلام بیست و پنجم اسفند ماه به عنوان روز پایانی سرودن شاهنامه گفت: براساس بیت «سرآمد کنون قصه یزدگرد/ به ماه سپندارمذ روز ارد» که در شاهنامه آمده، روز بیست و پنجم اسفندماه، روز پایان با به عبارتی تولد اثر فاخر شاهنامه است.

وی در خصوص نامگذاری بیست و پنجم اردیبهشت ماه به عنوان روز بزرگداشت فردوسی عنوان کرد: میان امروز و روز بیست و پنجم اردیبهشت ماه که آن را به عنوان روز بزرگداشت فردوسی پیشنهاد دادیم ارتباطی وجود دارد؛ ما در شاهنامه به دنبال تاریخی برای تعیین روز فردوسی بودیم و هیچ تاریخی دقیقتر از روز پایان شاهنامه در آن وجود نداشت. اما به دلیل اینکه اسفندماه در استانه نوروز و در زمستان قرار دارد و معمولا افق عمومی مشهد برای برگزاری برنامه این روز مناسب نبود و با توجه به این که مشهد در ایام عید بسیار شلوغ است و هجوم مسافران را شاهد هستیم و برای برگزاری مراسم بسیار مناسب نیست.

محقق و پژوهشگر زبان فارسی به جای بیست و پنجم اسفند، تصمیم گرفتیم بزرگداشت فردوسی را در روزی برگزار کنیم که هم آرامش بیشتری در شهر حاکم باشد و هم شرایط جوی مساعد باشد و بهترین ماه، اردیبهشت بود که ماه خرمی و سرسبزی است و در شاهنامه هم به مهر و ارامش بهاری اشاره شده است و بیست و پنجمین روز ان را هم به دلیل تقارن با روز پایان یافتن شاهنامه انتخاب کردیم و به دولت پیشنهاد کردیم تا این روز را به عنوان روز ملی بزرگداشت فردوسی اعلام شود.

وی با بیان اینکه فردوسی زبان عربی را خوب می‌شناخته است، افزود: زبان شاهنامه، زبان روزگار فردوسی است که این زبان در کتب دینی زمان او هم وجود دارد.

یاحقی گفت: فردوسی با سرودن شاهنامه زبان فارسی را استحکام بخشید و حرکت تازه ای به او داد. همه انچه که بعدا در ادبیات فارسی پیدا شده است و معارف اسلامی و ایرانی را برجسته کرده، به سبب باری است که بر دوش شاهنامه قرار داشته است.

این استاد «فردوسی‌شناس» اظهار کرد: اگر فردوسی نمی‌بود و اثری مانند شاهنامه را نمی‌سرود زبان فارسی از بین می‌رفت و امروزه ادبیاتی به این درخشانی نداشتیم.

وی گفت: زبان فارسی باعث گسترش اسلام شد و از طریق زبان فارسی بود که اسلام به کشورهایی مثل هندوستان رفت و از این طریق معارف اسلامی به دنیای بزرگی متصل شد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

منبع: فارس

کلیدواژه: شاهنامه ادبیات فارسی شاهنامه فردوسی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد محمدجعفر یاحقی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بزرگداشت فردوسی عنوان روز بیست و پنجم زبان فارسی روز پایان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۲۶۷۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نهضت علمی امروز میراث پرافتخار مکتب امام صادق(ع) است

 

 




به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،  استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان گفت: امام جعفر صادق(ع) بعنوان رئیس مذهب تشیع حق بزرگی بر عالم تشیع دارند که هر کس اندک مطالعه ای در حالات امام صادق(ع) داشته باشد، این مسئله برای او پوشیده نیست.

حجت الاسلام والمسلمین محمد مروارید گفت: سالروز شهادت امام صادق(ع) را تسلیت می گوییم و این امام همام حق بزرگی بر عالم تشیع دارند که هر کس اندک مطالعه ای در حالات امام صادق(ع) داشته باشد، این مسئله برای او پوشیده نیست.

وی با اشاره به تلاش ائمه معصومین(ع) برای انتقال معارف در دوره های گوناگون، تصریح کرد: دین مقدس اسلام در زمان پیامبر اکرم(ص) قوت گرفت و اساس اسلام از طرف پیامبر گرامی اسلام(ص) تبلیغ می شد، بعد از آن جنگ هائی ایجاد شد اما در عین حال در زمان حضرت امیرالمومنین(ع) نیز فرهنگ اسلامی سبب شد نهج البلاغه بعنوان دریائی از علوم و حکمت های اسلامی تدوین و توسط حضرت در جامعه انتشار یابد که از بزرگترین افتخارات می باشد.

استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان با بیان این که این از افتخارات بزرگ هر شیعی می باشد که امام اول او امیر مومنان(ع) است، خاطر نشان کرد: پس از رسول گرامی اسلام(ص) کمالات و ارزش های انسانی از هر امام به امام بعدی علی رغم شرائط سخت دوران انتقال می یابد آنطور که دوران امام حسن مجتبی(ع) نیز مصادف با خلافت معاویه است که انواع ظلم ها را روا داشتند و متاسفانه زمینه ای برای گسترش فرهنگ اسلامی فراهم نشد.

حجت الاسلام والمسلمین مروارید ادامه داد: خون مقدس سید الشهدا(ع) در کربلا زمینه ای کلیدی برای ترویج و بسط دین فراهم آورد و پس از ایشان نیز دوران امام سجاد(ع) سراسر دانایی و علم و دانش است همانطور که صحیفه سجادیه دلیل بر حقانیت امام چهارم شیعیان، حضرت زین العابدین، امام سجاد(ع) می باشد.

وی افزود: پس از این دوران امام باقر و امام صادق(ع) تلاش زیادی در راستای ترویج علمی داشتند آنچنان که هر آنچه امروز مراجع و علمای شیعه دارند، همه بهره مند از دریای علم امام صادق(ع) بوده و هستند.

استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان با بیان این که شیعه و اهل سنت افتخارشان شاگردی امام صادق(ع) می باشد، اظهار داشت: هرآنچه امروز از اصول و اعتقادات، معارف، توحید، نبوت، امامت و ... وجود دارد از امام باقر(ع) و امام صادق(ع) رسیده آنطور که ۴ هزار نفر با حضرت مراوده علمی داشتند و حق بزرگی بر ما دارند.

 

دیگر خبرها

  • آیین پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار می‌شود
  • بیش از هزار واژه پرکاربرد زبان بلغاری ریشه و اصالت فارسی دارند
  • نیایش‌های «کیخسرو» ناب‌ترین و زیباترین نیایش‌های ادب فارسی است
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • احمدیان: امیدواریم روابط اقلیم کردستان با ایران در بُعد امنیتی گسترش یابد
  • ایران با اراده مصمم، فناوری هسته‌ای را گسترش خواهد داد
  • استوری تند و تیز مدیر روابط عمومی سپاهان علیه رسانه فارسی‌زبان خارج از کشور + عکس
  • نهضت علمی امروز میراث پرافتخار مکتب امام صادق(ع) است
  • مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند
  • پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود