Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدجعفر یاحقی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در مشهد به مناسبت روز پایان یافتن نگارش شاهنامه فردوسی گفت: فردوسی تعالیم اسلامی را که در ان زمان رنگ عربی داشتند برای فهم مردم مسلمان ایران که با زبان و فرهنگ ایرانی اشنا هستند، تلطیف کرد.

عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در پاسخ به این شبهه که حکمت فردوسی برگرفته از آیین زردشتی بوده است، اظهار کرد: البته فردوسی ایین زردشتی را می‌شناخته و به ان احترام می‌گذاشته است اما تعالیمی که در شاهنامه وجود دارد تعالیم ترکیبی از آموزه های اسلامی و دینی و انچه به عنوان فرهنگ از ایران باستان داشتیم، هستند و او ایران اسلامی را در تعالیم خودش تحقق بخشیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بدون تردید فردوسی یک مسلمان راستین و آگاه به مسایل اسلامی و قران و حدیث و سیره ائمه معصومین(ع) است؛ البته او آگاه به آیین های قبل اسلام هم هست.

یاحقی در خصوص صحت و سقم اعلام بیست و پنجم اسفند ماه به عنوان روز پایانی سرودن شاهنامه گفت: براساس بیت «سرآمد کنون قصه یزدگرد/ به ماه سپندارمذ روز ارد» که در شاهنامه آمده، روز بیست و پنجم اسفندماه، روز پایان با به عبارتی تولد اثر فاخر شاهنامه است.

وی در خصوص نامگذاری بیست و پنجم اردیبهشت ماه به عنوان روز بزرگداشت فردوسی عنوان کرد: میان امروز و روز بیست و پنجم اردیبهشت ماه که آن را به عنوان روز بزرگداشت فردوسی پیشنهاد دادیم ارتباطی وجود دارد؛ ما در شاهنامه به دنبال تاریخی برای تعیین روز فردوسی بودیم و هیچ تاریخی دقیقتر از روز پایان شاهنامه در آن وجود نداشت. اما به دلیل اینکه اسفندماه در استانه نوروز و در زمستان قرار دارد و معمولا افق عمومی مشهد برای برگزاری برنامه این روز مناسب نبود و با توجه به این که مشهد در ایام عید بسیار شلوغ است و هجوم مسافران را شاهد هستیم و برای برگزاری مراسم بسیار مناسب نیست، به جای بیست و پنجم اسفند، تصمیم گرفتیم بزرگداشت فردوسی را در روزی برگزار کنیم که هم آرامش بیشتری در شهر حاکم باشد و هم شرایط جوی مساعد باشد و بهترین ماه، اردیبهشت بود که ماه خرمی و سرسبزی است و در شاهنامه هم به مهر و ارامش بهاری اشاره شده است و بیست و پنجمین روز ان را هم به دلیل تقارن با روز پایان یافتن شاهنامه انتخاب کردیم و به دولت پیشنهاد کردیم تا این روز را به عنوان روز ملی بزرگداشت فردوسی اعلام شود.

محقق و پژوهشگر زبان فارسی با بیان اینکه فردوسی زبان عربی را خوب می‌شناخته است، افزود: زبان شاهنامه، زبان روزگار فردوسی است که این زبان در کتب دینی زمان او هم وجود دارد.

وی گفت: فردوسی با سرودن شاهنامه زبان فارسی را استحکام بخشید و حرکت تازه ای به او داد. همه انچه که بعدا در ادبیات فارسی پیدا شده است و معارف اسلامی و ایرانی را برجسته کرده، به سبب باری است که بر دوش شاهنامه قرار داشته است.

یاحقی اظهار کرد: اگر فردوسی نمی‌بود و اثری مانند شاهنامه را نمی‌سرود زبان فارسی از بین می‌رفت و امروزه ادبیاتی به این درخشانی نداشتیم.

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: زبان فارسی باعث گسترش اسلام شد و از طریق زبان فارسی بود که اسلام به کشورهایی مثل هندوستان رفت و از این طریق معارف اسلامی به دنیای بزرگی متصل شد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

منبع: فارس

کلیدواژه: شاهنامه ادبیات فارسی شاهنامه فردوسی استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد محمدجعفر یاحقی عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بزرگداشت فردوسی عنوان روز بیست و پنجم زبان فارسی روز پایان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۲۶۶۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی؛ از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از کنشگران فرهنگی

نشست هماهنگی ستاد برگزاری هفته میراث‌فرهنگی و تشریح برنامه‌های گرامی‌داشت این هفته برگزار شد. در این نشست که امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، در محل سالن فجر وزارت میراث‌فرهنگی و با حضور مدیران کل ستادی معاونت میراث‌فرهنگی و نیز حضور برخط مدیران کل و معاونان میراث‌فرهنگی استان‌ها برگزار شد، مهمترین برنامه‌های گرامی‌داشت هفته میراث‌فرهنگی تشریح شد.

فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در این نشست هماهنگی با بیان این که «میراث‌فرهنگی، مشارکت عمومی و مسئولیت اجتماعی» اصلی‌ترین شعار و رویکرد هفته میراث فرهنگی در سال جاری است، اظهار کرد: ابلاغیه برگزاری هفته میراث‌فرهنگی با امضای قائم مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی به استان‌ها اعلام شده است.

او افزود: در این دستورالعمل کاملا برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی تشریح شده و بر این اساس مدیران کل استانی در روز‌های ۲۳ و ۲۴ اردیبهشت با برپایی نشست خبری به استقبال هفته میراث‌فرهنگی خواهند رفت و به تشریح مهمترین برنامه‌های گرامی داشت این هفته در استان‌ها خواهند پرداخت.

داوری با اشاره به روز ۲۵ اردیبهشت روز بزرگداشت فردوسی و نکوداشت و پاسداشت زبان فارسی، اضافه کرد: در این رابطه برنامه ملی با محوریت استان خراسان رضوی برگزار می‌شود، اما انتظار می‌رود در سایر استان‌ها نیز برنامه‌های مرتبط با پاسداشت زبان فارسی برگزار شود.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی ادامه داد: روز ۲۹ اردیبهشت روز موزه است که برنامه‌های مخصوصی در این روز تدارک دیده شده است. همچنین روز ۳۱ اردیبهشت که مصادف با سالروز تولد امام رضا است به نام روز میراث رضوی و میراث دینی نام‌گذاری شده است. ظرفیت بهره‌گیری از این میراث، در برخی از استان‌ها وجود دارد و انتظار می‌رود که مدیران کل استانی دراین باره برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشند.

داوری ادامه داد: روز یکم خرداد با محوریت توجه ویژه به میراث ناملموس برنامه‌هایی اجرا خواهد شد و روز دوم خرداد که به نام روز «میراث‌فرهنگی الفبای زندگی» نام‌گذاری شده، برنامه‌ریزی‌ها باید باعث تقویت ارتباط بین میراث‌فرهنگی و بدنه مردمی شود.

او در ادامه گفت: روز‌های ۳ و ۴ خرداد نیز با توجه به سالروز آزادسازی خرمشهر و نیز روز مقاومت مردم دزفول، با تکیه بر این عنوان برنامه‌های بسیار خوبی را داریم. روز ۵ خرداد نیز به نام روز میراث دفاع مقدس نام‌گذاری شده و با توجه به ظرفیت‌های میراث دفاع مقدس در حوزه میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس برنامه‌های بسیار خوبی در این باره تدارک دیده شده است.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی یادآور شد: اهداف رویکردی و برنامه‌هایی که انتظار داریم این است که در درجه اول در برنامه‌ریزی‌ها و اهداف چند کلیدواژه مهم مانند توسعه نقش جوامع محلی، تبیین مسئولیت اجتماعی، تقویت مشارکت‌های مردمی و ... مد نظر قرار گیرد.

او یادآور شد: در سطح ملی ستادی تشکیل شده و در سطح استان نیز ستاد هفته میراث‌فرهنگی تشکیل می‌شود که ریاست آن با مدیرکل استان و دبیری آن بر عهده معاون میراث‌فرهنگی هر استان است. البته حتما در ستاد‌های استانی سایر معاونان و مدیران استانی حضور و مشارکت خواهند داشت.

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی در ادامه گفت: تهیه فهرستی از برنامه‌های اصلی، برگزاری نشست خبری، تهیه بسته‌های اطلاع‌رسانی، برگزاری نشست با منتخبین مردم در مجلس شورای اسلامی، راه‌اندازی شعب استانی انجمن خیرین، زیرنویس تلویزیونی به مناسبت هفته میراث‌فرهنگی، برنامه‌ریزی برای جلسه با امام جمعه، استفاده از ظرفیت‌های گرافیکی و تبلیغات محیطی، برگزاری جلسه شورای فرهنگ عمومی با موضوع میراث‌فرهنگی، حضور مدیران کل استانی به‌عنوان سخنران پیش از خطبه‌های نماز جمعه، تجلیل از فعالان و کنشگران حوزه میراث‌فرهنگی، تدوین بسته‌های بازدید مسئولان و استادان دانشگاه‌ها و نخبگان، برگزاری جشنواره کودک و میراث‌فرهنگی در تمامی موزه‌ها و اماکن تاریخی و ... از مهمترین سرفصل‌های برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی است.

در این نشست همچنین فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی، مدیرکل امور موزه‌ها، مدیرکل امور استان‌ها، مدیرکل پایگاه‌های ملی و جهانی و رئیس کل موزه ملی به تشریح برنامه‌های مرتبط با هفته میراث‌فرهنگی در حوزه سازمان و اداره‌کل متبوع خود پرداختند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری میراث و گردشگری

دیگر خبرها

  • استوری تند و تیز مدیر روابط عمومی سپاهان علیه رسانه فارسی‌زبان خارج از کشور + عکس
  • مشاوران شما بیت‌هایی بهتر از شاهنامه را می‌توانستند پیدا کنند
  • پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود
  • جایزه نوبل ادبی باید به فردوسی تعلق می‌گرفت
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از شاهنامه | لااقل بیت هایی بهتر پیدا می‌کردید
  • برنامه‌های هفته میراث‌فرهنگی؛ از پاسداشت زبان فارسی تا تجلیل از کنشگران فرهنگی
  • ایران در ارمنستان چگونه معرفی می‌شود؟
  • همایش شاهنامه و امر سیاسی برگزار می‌شود
  • جنجال شعرخوانی علم الهدی درباره منیژه از تریبون نماز جمعه /مشاوران شما بیت هایی بهتر از شاهنامه را می توانستند پیدا کنند
  • ایران هراسی در مقابل آموزش زبان فارسی و تبلیغ سفر به ایران